Upućen predlog sindikatima “Zastave”

Bez autora
Dec 26 2010

Ministarstvo ekonomije uputilo je u petak zvanični predlog sindikatima kompanije "Fiat automobili Srbija" (FAS), prema kome će 738 zaposlenih u "Zastava automobilima" biti raspoređeno u FAS, deo će otići u penziju, dok će status 828 radnika, koji nisu prošli testove Fiata, biti rešen paketom stimulativnog socijalnog programa. U Protokolu o konačnom rešenju statusa zaposlenih u preduzeću "Zastava atomobili", u kome ima 1.566 zaposlenih, Ministarstvo ekonomije je sindikatima predložilo da se 100 radnika zaposli u "Zastava inpro", novo preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljljavanje osoba sa invaliditetom, 53 će biti zaposleno u FAS-u, a 60 lica ostaje zaposleno u "Zastava automobili". Programom rešavanja viška zaposlenih već su obuhvaćena 243 radnika "Zastava automobili" i njima radni odnos prestaje isplatom otpremnine u januaru 2011. godine, a preostali 181 radnik ispunjava jedan od uslova, dve ili pet godina do penzije, do kraja 2010. godine, čime ostvaruje pravo na posebnu novčanu naknadu u trajanju do pet godina.

Upućen predlog sindikatima “Zastave”Ministarstvo ekonomije uputilo je u petak zvanični predlog sindikatima kompanije "Fiat automobili Srbija" (FAS), prema kome će 738 zaposlenih u "Zastava automobilima" biti raspoređeno u FAS, deo će otići u penziju, dok će status 828 radnika, koji nisu prošli testove Fiata, biti rešen paketom stimulativnog socijalnog programa.

U Protokolu o konačnom rešenju statusa zaposlenih u preduzeću "Zastava atomobili", u kome ima 1.566 zaposlenih, Ministarstvo ekonomije je sindikatima predložilo da se 100 radnika zaposli u "Zastava inpro", novo preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljljavanje osoba sa invaliditetom, 53 će biti zaposleno u FAS-u, a 60 lica ostaje zaposleno u "Zastava automobili".
 
Programom rešavanja viška zaposlenih već su obuhvaćena 243 radnika "Zastava automobili" i njima radni odnos prestaje isplatom otpremnine u januaru 2011. godine, a preostali 181 radnik ispunjava jedan od uslova, dve ili pet godina do penzije, do kraja 2010. godine, čime ostvaruje pravo na posebnu novčanu naknadu u trajanju do pet godina.
 
Kako je saopštilo ministarstvo ekonomije, u preduzeću "Zastava automobili" još 101 zaposleni u toku 2011. godine ispunjava uslov za ostvarivanje prava na posebnu novčanu naknadu u trajanju do pet godina i njima će se radnopravni položaj rešiti kroz jednokratnu isplatu iznosa u visini bruto zarade za period do sticanja uslova pet godina do penzije, u januaru 2011. godine, a nakon sticanja potrebnog uslova ovo lice će ostvariti pravo na opciju pet godina do penzije.
 
Lica kojima se radnopravni položaj rešava na ovakav način imaće obavezu da sami uplaćuju pripadajuće doprinose za obavezno socijalno osiguranje u periodu do sticanja prava na posebnu novčanu naknadu, kao i obavezu da se prijave i redovno javljaju Nacionalnoj službi za zapošljavanje.
 
Takođe, predviđen je i socijalni program za lica koja postaju tehnološki višak, a to su 828 radnika koji nisu prošli testove FIAT-a, prema kome će oni dobiti jednokratni iznos otpremnine u visini od ukupno 300 evra po godini staža osiguranja, koje će se isplatiti u skladu sa zaključkom vlade u januaru 2011. Pored toga, ti radnici stiču pravo i na posebnu naknadu koja će iznositi oko 20.000 dinara mesečno, u periodu od 18 meseci. Posebna naknada se sastoji od novčane naknade za slučaj nezaposlenosti i trenutno iznosi 13.000 dinara, kao i novčane pomoći po osnovu obuke u iznosu od 7.000 dinara. Iznos novčane pomoći po osnovu obuke prilagođavaće se tokom vremena, da bi svi radnici tokom 18 meseci dobijali u proseku oko 20.000 dinara mesečno, a obuka će početi od marta 2011. godine.
 
Za preduzeća iz Kragujevca, uključujući i komponentaše FIAT-a, koja budu zaposlila bivše radnike "Zastava automobila" - Ministarstvo ekonomije, Nacionalna služba za zapošljavanje i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza će obezbediti dodatne podsticaje kroz različite stimulativne programe.
 
Obaveza FAS-a je da do marta 2012. godine zaposli ukupno 2.433 radnika, pa je Ministarstvo ekonomije postiglo dogovor sa FAS-om, da će u narednom periodu prednost pri zapošljavanju novih radnika imati deca bivših radnika "Zastava automobila". Takođe, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja podržaće rad Tranzicionog centra u okviru "Grupe Zastava", zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i reprezentativnim sindikatima u cilju prekvalifikacije i dokvalifikacije lica koji su proglašeni za tehnološki višak u "Zastava automobilima", kako bi im pomoglo u pronalaženju novog posla, naveedno je u Protokolu Ministarstva ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik